Duminică, 28.10.2018, a fost organizată, la Casa Memorială din satul Crișan, a XL-a ediție ”Omagiul lui Crișan”.

Am fost introduși în atmosfera de sărbătoare de către domnul Mihai Feier.
S-au depus coroane de flori la bustul eroului Gheorghe Crisan in sunetul Fanfarei Centrului de Cultura si Arta a Jud. Hunedoara. Slujba religioasă de pomenire a fost oficiată de catre preot Nifon Jorza, Manastirea Crisan, Protopopul Diniș Ioan, preot militar, Mates Gabriel, preotul din satul Crișan, Boancă Cosmin si preotul si satul Ribita, Perța Alin. Evenimentele istorice din cadrul Răscoalei de la 1784, ai cărei lideri au fost Horea, Cloșca și Crișan, au fost evocate de către profesorul doctor în istorie Ioachim Lazăr.

DSC00331
DSC00328
DSC00317
DSC00315
DSC00307
DSC00301
DSC00283
DSC00277
DSC00231
DSC00222
previous arrow
next arrow

Au urmat mesaje din partea autorităților locale, transmise de către domnul primar al comunei Ribița, Ioan Faur, si autoritatilor judetene. Din discursul domnului primar, spicuim urmatoarele aspecte esentiale:

„Buna ziua stimati invitati,

Bine ati venit astazi sa sarbatorim impreuna a-40-a editie „Omagiul lui Crisan” si sa comemoram 233 de ani de la moartea eroului nostru Gheorghe Crisan .

Gheorghe Crisan impreuna cu taranii ucisi in Rascoala de la 1784-1785, au luptat, s-au jertfit pentru dreptate si libertate si pentru ca noi astazi sa fim liberi, sa avem drepturi egale intre noi, fara sa ne mai asupreasca altii.

In memoria eroului nostru, a fost ridicat in anul 1929 acest monument din fata noastra de catre artistul Marcel Olinescu , fost profesor la Liceul Avram Iancu din Brad, iar in anul 1979 a fost inaugurata aceasta Casa Memoriala. Pentru reconstituirea casei in care s-a nascut capitanul Gheorghe Crisan, s-a folosit imaginea publicata intr-un volum istoric de catre prof. Ioan Lupas, care a vizitat-o in anul 1934.

Pe langa aceasta comemorare, noi, Primaria Ribita, avem obligatia de a conserva si restaura aceasta Casa Memoriala si monumentul lai Cheorghe Crisan. Nu am stat degeaba si impreuna cu colegii din primarie ( carora le ultumesc) am muncit si am depus un proiect pe fonduri europene la AFIR-Timisoara si vara anului 2017 am obtinut o finantare de 500.000de euro.

Speram, daca lucrurile merg bine, sa finalizam acest proiect in vara anului 2020 sau chiar mai devreme.

La fel pentru Caminul Cultural „Viorel Brana” unde am obtinut o finantare de de 500.000 de euro, impreuna cu alte doua camine culturale din comuna pentru modernizare si dotari.

Vreau sa salut prezenta prezenta la evenimentul nostru istoric a d-lui deputat , Laurentiu Nistor, d-nei senator Eleonora Carmen Harau, d-lui prefect, Fabius Tiberiu Kiszely, d-lui presedinte a Consiliului Judetean, Mircea Bobora, d-lui primar a Municipiului Brad, Florin Cazacu, d-lui primar al com. Dumbravita, Victor Malac, d-lui primar al com. Blajeni, Horia Jurca, d-lor consilieri judeteni, consilieri locali, reprezentanti ai partidelor si ONG-urilor.

Multumesc Consiliului Judetean reprezentat astazi aici de d-nul presedinte, Centrului de Cultura si Arta a jud. Hunedoara, d-lui director Ciprian Roman pentru sprijinul deosebit acordat in organizarea acestui eveniment istoric si cultural. De asemenea, multumesc mult dr. in istorie, Ioachim Lazar nascut in satul nostru, pentru eforturile si sprijinul deosebit in prezentarea monumentelor istorice din acele vremuri, an de an vine cu noutati, dovezi noi despre istoria noastra locala si nationala.

Multumesc parintelui staret Visarion Neag care ne sprijina , fiind gazda protocolului omagial pentru distinsii oaspeti la Manastirea Crisan.

Le multumesc tuturor colegilor din primarie, consilierilor locali care s-au implicat in organizare si nu in ultimul rand tuturor celor prezenti astazi, aici la acest important eveniment istoric si cultural pentru comunitatea noastra locala.”

Au inaltat ode si poezii, la bustul eroului Gheorghe Crisan, elevii Sc. Gimnaziale ‚”Preot Iosif Comsa „ din Ribita

DSC00350
DSC00356
DSC00362
DSC00370
DSC00378
DSC00390
DSC00407
DSC00410
DSC00417
DSC00428
DSC00439
DSC00449
DSC00453
DSC00458
previous arrow
next arrow

Ceremoniei desfășurate la Casa Memorială, i-a urmat spectacolul folcloric intitulat „Hai sa dam mana cu mana”, ce a avut loc la căminul cultural „Viorel Brana” din satul Crișan unde au cântat și ne-au încântat Ansamblul Folcloric Profesionist „Dragan Muntean” dirijor prof. Gheorghe Caltea, grupul de dansatori ai ansamblului si interpreti de mare renume: Traian Jurchela, Mariana Anghel, Ciprian Pop,Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ana Anutoiu si Lavinia Zselnyan .

Vă mulțumim tuturor celor care ați fost prezenți.

Print Friendly, PDF & Email