Informare privind ajutorul pentru încălzirea locuinței

Începând cu data de 23 octombrie 2024 se pot depune cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și poate fi obținut de familiile și/sau persoanele singure cu un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană (în cazul familiei) și 2.053 lei (în cazul persoanei singure).
Cererea și actele doveditoare se depun la Compartimentul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Ribița.

ACTE NECESARE în vederea acordării ajutorului pentru încălzire:

  • Copie după documentul care atestă calitatea în care solicitantul deține locuința (contract vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, extras de carte funciară, contract de comodat, etc.)
  • Copii ale actelor de identitate ale persoanei singure/membrilor de familie (copie buletin, certificat naștere, certificat căsătorie, certificat deces, sentință divorț, etc)
  • Adeverință Registru Agricol din care să reiasă membrii familiei şi terenurile deţinute
  • Copie carte de identitate a vehiculului (după caz)
  • Certificat fiscal de la Compartimentul Taxe și Impozite privind bunurile mobile și imobile deținute
  • Copia unei facturi de furnizare a energiei electrice
  • Copii ale documentelor care atestă veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii (cupon pensie luna august, cupon indemnizație handicap/șomaj, adeverință salariu, etc. )

ATENȚIE! Adeverința de venit se va solicita de către primărie, prin Serviciul Informatic Patrimven (ANAF).

VALOAREA AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI diferă în funcție de venitul mediu lunar al solicitantului, astfel:

✔ 100% din valoarea de referință (320 de lei) – pentru un venit mediu net lunar cuprins între 0 lei și 200 lei pe membru de familie/persoană singură
✔ 90% -(288 lei) pentru un venit lunar net între 200,1 lei și 320 lei
✔ 80% -(256 lei) pentru un venit lunar net între 320,1 lei și 440 lei
✔ 70% -(224 lei) pentru un venit lunar net între 440,1 lei și 560 lei
✔ 60% -(192 lei) pentru un venit lunar net între 560,1 lei și 680 lei
✔ 50% -(160 lei) pentru un venit lunar net între 680,1 lei și 920 lei
✔ 40% – (128 lei) pentru un venit lunar net între 920,1 lei și 1.040 lei
✔ 30% -(96 lei) pentru un venit lunar net între 1.040,1 lei și 1.160 lei
✔ 20% -(64 lei) pentru un venit lunar net între 1.160,1 lei și 1.280 lei
✔ 10% -(32 lei) pentru un venit lunar net între 1.280,1 lei și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură)

Pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri până la limita prevăzută (1386lei /membru de familie, respectiv 2053 lei pentru persoană singură) primesc lunar, pe parcursul întregului an SUPLIMENT PENTRU ENERGIE, cu o valoare cuprinsă între 10 lei și 30 lei, în funcție de sursa de furnizare a energiei.

Alăturat puteți consulta lista bunurilor care exclud acordarea ajutorului de încălzire conform Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Pentru informații suplimentare vă puteți adresa Compartimentului de Asistență Socială, persoană de contact-Inspector Manea Mihaela-Maria, nr de telefon 0737980815.

IMPORTANT !
În cazul pensionarilor, se vor lua în calcul veniturile din pensii încasate în luna august, anterior recalculării pensiilor.
𝐕ă 𝐫𝐮𝐠ă𝐦 𝐬ă 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢 𝐜𝐮𝐩𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭!

COMPARTIMENTUL DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ


DESCARCĂ DE AICI FORMULARUL
CERERE – DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
pentru acordarea unor drepturi de asistenţă socială


 

LISTA
bunurilor ce conduc la
excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei

  1. Bunuri imobile
    Cladiri, alte spatii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp in zona urbana si 2.500 mp in zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente.
  2. Bunuri mobile
    1. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulatie pe drumurile publice
    2. Autovehicul cu drept de circulatie pe drumurile publice cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilitati
    3. Salupe, barci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni, cu exceptia celor necesare pentru transport in cazul persoanelor care locuiesc in aria Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii“

    NOTĂ: În situatia in care unul sau mai multe bunuri aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de ajutor pentru încălzirea locuinţei este dat in inchiriere/arenda/concesiune, acest bun va fi luat in calcul pentru persoana/familia care il are in inchiriere/arenda/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua in calcul valoarea obtinuta in urma cedarii dreptului de folosinta a bunului.
    Persoana sau familia care detine pe langa locuinta de domiciliu o cota-parte dintr-o alta cladire/spatial locativ/imobil poate beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei indiferent de marimea cotei, daca prin aceasta posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.
  3. Depozite bancare
    Cel putin unul dintre membrii familiei detine, in calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a caror suma totala este mai mare de 3 ori fata de valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea asigurarilor sociale de stat.

Anexa nr.4 modificata de art.II pct.30 din HG 507/2023