aug.262024
Parohia ortodoxă Ribița cu sprijinul Episcopiei Devei și Hunedoarei, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Ribița, au organizat astăzi, 25 august 2024, un eveniment religios deosebit: Resfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” Ribița.
Biserica, construită în anul 1417 este înscrisă in Patrimoniul European al Monumentelor Istorice, ctitoria cnezilor ribițeni Vladislav si Miclăuș.
A fost declarată monument istoric datorită vechimii și picturii ce se păstrează și care aruncă o lumină neașteptată și prețioasă asupra istoriei, spiritualității și culturii românești.
Biserica a fost restaurată, conservată și consolidată, iar lucrările au fost realizate printr-un proiect finanțat din fonduri europene.
Sărbătoarea a debutat cu rânduiala bisericească, Slujba de Târnosire și a continuat cu Sfânta Liturghie săvârșite de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de un sobor de preoți și diaconi.
La această zi de sărbătoare și importanță religioasă au luat parte și s-au rugat peste 600 de credincioși, veniți din toate comunele învecinate din județul nostru, precum și din alte județe.
După rânduiala bisericească și cuvântul de învățătură dat de Preasfințitul Părinte Nestor, părintele paroh, Perța Alin Constantin a fost ridicat în rangul onorific bisericesc de „Iconom”, pentru activitatea sa pastorală.
De asemenea, primarul comunei Ribița, Faur Ioan a primit în semn de apreciere și mulțumire, un Act de Cinstire cu cea mai înaltă distincție „Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei” pentru credința și dragostea arătată față de biserica ortodoxă.
Act de cinstire a fost acordat și viceprimarului Virgil Nicolae Dobrin, în semn de mulțumire pentru buna colaborare în implementarea acestui proiect.
Acte de cinstire au fost oferite și teologilor și epitropilor din parohia Ribița : Dușan Viorel Marcu, Țârț Ionel Mihai, Stanciu Ion Emil, Niță Vasile Marius, Cimpoaie Mircea, Seikei Daniela Adriana și enoriașilor Iusco Grigore și Golda Adrian.
Primarul Faur Ioan a ținut un discurs prin care a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect de mare cinste și bucurie sufletească pentru comunitatea locală.
În semn de mulțumire și recunoștință pentru ducerea la bun sfârșit a acestei realizări de suflet, primarul Faur Ioan a acordat diplome celor care au contribuit la înfăptuirea acestui proiect.
Pentru dragostea creștinească, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcop al Devei și Hunedoarei, a primit Titlul de „Cetățean de onoare al comunei Ribița”.
De asemenea, Părintele Perța Alin Constantin a primit Diplomă de Excelență pentru colaborarea deosebită și grija arătată comunității noastre.
În semn de mulțumire și respect dna Arh. Ing. Târșoagă Aurora a fost distinsă cu Diplomă de Excelență, pentru contribuția importantă avută în realizarea acestui proiect.
Mulțumiri și recunoștință se aduc dlui Ing. Ec. Lețiu Mircea- Gheorghe, administrator al SC Euras SRL, din Satu Mare și a întregii sale echipe pentru activitatea desfășurată în restaurarea, conservarea și consolidarea lăcașului de cult.
Diplomă de Excelență a fost acordată dlui Pârvulescu Sorin – pictor restaurator- pentru conservarea și punerea în valoare a picturilor murale din interiorul bisericii.
Pentru servicii de consultanță și pentru activitatea desfășurată s-au acordat Diplome de Merit dlui Costina Sorin, precum și dnei Popa Monica.
Mulțumiri și recunoștință aducem tuturor cetățenilor comunei pentru întreg sprijinul acordat bisericii și pentru buna organizare a acestui moment înălțător.
Mulțumim celor care au răspuns invitației noastre, dnei Ministru Natalia Intotero,dlui președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Nistor Laurențiu, dlui Cazacu Florin, primarul municipiului Brad, dlui Filip Cosmin, secretarul general al PSD Hunedoara și dlui Comandant locotenent colonel Bucur Flavius Alexandru.